Search

Traditional Ranch Makeover

Updated: Nov 9

This construction and remodeling on this project were done by Harbour Towne Construction. The kitchen cabinetry and design were done by Dove Studio.

 

These homeowners had a clear vision of what they wanted this traditional ranch home to look like. Their style is clean and uncluttered with a very neutral color palate on a crisp white canvas. This house has great bones but was busy and incredibly outdated. Touches of stained dark wood come into play in the new patio posts, front door, floating shelves, and bar stools in the kitchen, popping against the crisp white walls.

This entire house makeover revolved mainly around the kitchen, sunporch, hall bath, and front entry. The front entry was reworked with a craftsman door, square columns, a metal eyebrow roof with board and batten siding above, and rustic pavers.

Old pink carpets were removed to reveal beautiful, original wood floors and black slate tiles. After that first step, a covered porch was transformed into a bright sunroom overlooking their expansive backyard. All of the old windows were replaced with black steel architectural windows and the old red bricks were painted white.

In the kitchen, a larger window overlooking the backyard was the number one request. We were also tasked with creating a very open, functional kitchen with lots of storage below the counters so that upper cabinets would not be missed at all! Due to the size of the space, an island that was large enough to make sense wasn't an option so we created an open space with a peninsula packed full of storage solutions and seating for 4 with elbow room to spare.

The large floating shelves, in the wood tone, give ample space for everything that these two busy professionals need when they are in their kitchen cooking together to entertain friends and family.



The open-concept kitchen flows perfectly into an inviting family room and sunroom where window treatments are not necessary for privacy because of their beautiful landscaping.

A formal dining room that was too small and too pink was converted into a walk-in pantry, laundry, and mudroom area that has given a new sense of organization to the home and keeps everything within close range of the heart of the home, the Kitchen!

The opening between the old dining room and the kitchen was closed up with the original formal living room in the front of the house now becoming a large dining room, big enough for a large table and seating for 10!

A hall bath goes from retro awful to modern Zen by continuing the use of stained wood furniture style vanity, bright white tiles, and a matte black tile floor. Removing a pointless wall that divided the bath opens it up and creates a spacious bathroom for guests.

 

Keep up with Dove Studio on Instagram and Facebook!

71 views0 comments

Recent Posts

See All